Alles voor de klas

Dobbelen maar!

Dobbelstenen

In de categorie Dobbelstenen vind je een mooie verzameling aan dobbelstenen die met name bij de rekenles erg goed tot hun recht komen. Hieronder volgen een paar praktische ideetjes om de dobbelsteen toe te passen.

Lesideetjes met de 10 zijdige dobbelsteen:

Dobbel met twee 10 kantige dobbelstenen (of dobbel twee keer en onthoud het eerste getal) en vermenigvuldig de getallen. Op deze manier worden de tafels van vermenigvuldiging spelenderwijs geoefend.

Dit spelletje is uit te bouwen door de uitkomsten op te schrijven en steeds bij elkaar op te tellen. Wie het eerst bij 500 of 1000 is heeft gewonnen. Dit kan uiteraard ook andersom, je begint bij 500 of 1000 en wie het eerst bij 0 is heeft gewonnen.

Lesideetjes met breukendobbelstenen:

De eerste leerling dobbelt een breuk en bedenkt hier zelf één (of meer om het moeilijker te maken) breuk die precies hetzelfde betekent. Bijvoorbeeld er wordt 1/4 gedobbeld dan zou het antwoord 2/8, 3/14, etc. kunnen zijn.

De eerste leerling dobbelt een breuk en benoemt de breuk die nodig is om 1 hele te maken. Bijvoorbeeld er wordt 1/3 gedobbeld dan is het antwoord 2/3 of bij de lastigere variant 4/6.

Lesideetje met dobbelsteen <>+-x::

Voeg een aantal (minimaal 2) dobbelstenen met getallen toe aan een aantal 6 functie dobbelstenen en laat de leerlingen zelf sommetjes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *